Bez kategorii

Makaron z oliwkową tapenadą

Makaron z oliwkową tapenadą. Kilka dni temu robiłam pastę z czarnych oliwek, z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdziła się jako smarowidło na kanapkę. To, co mi zostało wykorzystałam na obiad. Pastę wymieszałam z ugotowanym makaronem linguine i podałam z dorszem. Danie szybkie do zrobienia i pyszne.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pastę z oliwek

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • duża szczypta chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki tartego sera parmezan

Na makaron

  • 100 gr ugotowanego makaronu linguine
  • garść świeżego, zielonego groszku
  • garść świeżo poszatkowanej pietruszki
  • garść płatków parmezanu
  • pasta z oliwek opcjonalnie

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • imbir granulowany

Sposób wykonania / Instructions:

Na pastę z oliwek

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę.

Na makaron

  • Ugotowany makaron wymieszać z pastą z oliwek, poszatkowaną pietruszką i groszkiem. Przed podaniem posypać parmezanem

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.