Makaron z sosem pomidorowym i wędzonym łososiem. Sos pomidorowy robiony ze świeżych, dojrzałych, pachnących pomidorków winnych duszonych z czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem zblendowany na gładką masę. Intesywny, bogaty w smaku, gesty i kremowy.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos pomidorowy
- 500 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- Makaron wstążki ugotowany według instrukcji na opakowaniu
- 2 kawałki wędzonego łososia
- tarty parmezan opcjonalnie
- garsć pokruszonych pistacji
Sposób wykonania / Instructions:
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
- Makaron wymieszac z sosem pomidorowym i łososiem. Podawac posypany serem i pistacjami



