Drugie dania Dania rybne Dania z makaronem Uncategorized

Makaron z zielonym pesto , dorszem I zielonymi warzywami

 

To kolejna propozycja obiadu na szybko . Ryba , która nie wymaga zbyt długiej obróbki . Domowej roboty pesto połączone z makaronem i mamy gotowy, zdrowy i smaczny obiad

Składniki

  • bazylia świeża 2 szkl
  • kolendra świeża 1 szkl
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • starty parmezan 1łyżka
  • orzechy Pini lub pistacje 30gram

Domowe pesto 

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście  bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić  do blendera  i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.  Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan .  Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce

 

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu . Odcedzony , wymieszać z domowej roboty pesto i dodatkowa porcja tartego parmezanu

Dorsz  

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

 

Dodatkowo

  • długie brokuły
  • szparagi
  • groszek zielony
  • fasolka szparagowa

Makaron podawać z usmażonym dorszem i ugotowanymi zielonymi warzywami

P1016369.JPG

P1016555.JPG