- 100 ml oliwy lub oleju
- 4 cienko obrane, pokrojone w grubą kostkę bakłażany
- 20 dag pieczarek pokrojonych w paski
- sól, pieprz
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 1 l pomidorów pelati
- zielona fasola soi
- 3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- 40 dag makaronu typu penne
- 20 dag sera feta
- 10 dag sera koziego
Na patelni rozgrzać połowę oleju. Wrzucić pokrojone bakłażany, grzyby i smażyć na rumiano, delikatnie mieszając . Doprawić solą i pieprzem. Trzymać na niedużym ogniu ok. 15 min. Osobno rozgrzać pozostałą część oleju, dodać czosnek, a po 3 min – pomidory. Posolić do smaku, doprowadzić do wrzenia. Wolno gotowac ok. 20 min. Dodać gruszki i dusić razem jeszcze 5 min. Dorzucic zieloną fasole soi. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, lekko tylko odsączyc i wymieszac delikatnie z bakłażanem, grzybami, połową sosu pomidorowo-gruszkowego oraz serem feta. Wyłozyć do żaroodpornego naczynia, zalać resztą sosu. Zapiekać ok. 30 min w temp. 200°C. Posypac pokruszonym twardym, kozim serem
U mnie makaron podawany z piersią z kury i karmelizowanymi gruszkami i plasterkami koziego sera