Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Makaronowe muszle nadziewane chili con carne

Składniki na chilli con carne

3 – 6 porcji

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
  • 200 gram młodej fasoli soi
  • 100 gram kukurydzy z puszki

 

Przygotowanie              

  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano  .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • Mięso doprawić  sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory  i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • Przykryć i dusić przez około 30  minut  co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną  czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi I kukurydzę
  • Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu

 

Makaron gotować przez  ok 7 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i lekko osuszyć na papierowym ręczniku

Gotowym nadzieniem wypełnić muszle  . Polać sosem powstałym w trakcie gotowania chili con carne

Udekorować kiełkami i soczewicą

P1013077.JPG

P1013087.JPG