Ciasta Ciasta bez pieczenia Ciasta z owocami Uncategorized

Malinowy jogurtowiec z owocową wkładką

 

Kupiłam za dużo jogurtu malinowego. Nie chciałam żeby się zmarnowało, stwierdziłam wiec, ze trzeba zrobić owocowy deser mając nadzieje , ze szybko zniknie. Nie myliłam się. Jogurt podany w takiej formie zniknął już na drugi dzień

Składniki

Spód

  • 160 gram czekoladowych herbatników
  • 40 gram roztopionego masła

 

Ciastka i  masło  umieścić w blenderze  i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie  nie macie blendera  ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć  z roztopionym masłem i kakao.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

 

Owocowa wkładka

  • 700 gram mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki malinowe

Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .  Tężejącą masę wyłożyć na ciasteczkowy spod

Jogurtowy mus

  • 900 ml malinowego jogurtu
  • 3 galaretki malinowe (opakowanie na 500 ml wody )

 

W 800 ml przegotowanej , gorącej wody rozpuścić 3 malinowe galaretki . Odstawić do ostygnięcia . Lekko tężejącą galaretkę ubić z jogurtem . Wylać na wkładkę owocowa. Wstawić do lodówki do stężenia masy

Ganache z białej czekolady

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady dobrej jakości

Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z gazu. Dodać  połamaną czekoladę i rozpuścić ją w gorącej śmietanie. Mieszać  szpatułką do uzyskania  lśniącej  i gładkiej  kremowej  masy. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje wylać na jogurtowiec

 

P1015548.JPG

P1015568.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA