Ciasta

Malinowy krem ( curd )

Malinowy krem ( curd ). Tym razem malinowa odsłona pysznego kremu na bazie cukru, żółtek i masła. Swoją przygodę z tym kremem zaczęłam oczywiście od klasycznego lemon curd. Później zaczęłam kombinować z innymi owocami i na przestrzeni czasu powstały różne wariacje.  Jedną z ulubionych była wersja jabłkowa a najbardziej zaskakująca marchewkowa z dodatkiem imbiru. Każda niepowtarzalna i smaczna. Krem można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do naleśników czy gofrów. Jest też świetną bazą do musów z dodatkiem śmietany, do ciast.

Na malinowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonych malin ( mogą być świeże )
Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu