Drugie dania Uncategorized

Małże św Jakuba na buraczanej paście z truskawkową salsą

Delikatne przegrzebki w towarzystwie buraków i owocowej salsy .  Danie wykwintne acz bardzo łatwe do przygotowania .

Składniki

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk

Na pastę buraczaną

  •  4 buraki
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Buraki umyć  i ugotować   do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach.

Ser rozgnieść widelcem, dodać do buraków. Dodać sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje.Doprawić do smaku wg uznania. Wymieszać

Na salsę truskawkową

  • 10 świeżych truskawek
  • Garść jagód
  • Ziarna granatu
  • Miód
  • Sos tabasco
  • Tymianek

Truskawki umyć. Odciąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody i ziarna granatu . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Małże podawać na paście buraczanej z truskawkową salsą , kiełkami i kozim serem

malze sw jakuba z truskawkowa salsa 5.jpg

malze-sw-jakuba-z-truskawkowa-salsa-4