Drugie dania Dania rybne Owoce morza Przystawki Uncategorized

Małże św Jakuba w pistacjowej panierce z karmelizowanym burakiem i kozim serem

Wykwintnie i bardzo smacznie . Delikatne przegrzebki w posypce z pistacji . Karmelizowany burak i kozi ser dla kontrastu smakowego . Tak się gotowało podczas urlopu w Polsce

Składniki

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk
  • klarowane masło

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z  dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

 

Dodatkowo

  • Kozi ser kilka plasterków
  • Liofilizowana malina
  • Świeża malina kilka sztuk
  • Jeżyny kilka sztuk
  • Pistacje 50 gram

Na karmelizowane buraki

  • 2 buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukier

 

Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki .Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i  skropić sokiem z cytryny . Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż pokryją się gęstniejącą glazurą.Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem

20170607_130817.jpg