Drugie dania Uncategorized

Malze sw Jakuba w sosie mango podane z czerwonym kuskusem

 

 

Od czasu do czasu mamy na facebook takie male wyzwanie kulinarne z innymi fanatykami gotowania. Tym razem celem wyzwania były owoce morza. To moja propozycja. Delikatne przegrzebki w sosie  mango, obtoczone w pudrze mango. Do tego kuskus gotowany w soku z buraka , jajko marynowane w burakach i sałatka owocowo warzywna . No i te kolory 🙂

Składniki

 

Sos mango

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego

 

Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem

 

  • Jajko marynowane w burakach

Jajka marynowane w burakach

  • 8 ugotowanych jajek
  • 7 ugotowanych buraków

Marynata

  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki  marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić,  wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę  buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.

Salaka

  • 1 gotowany lub pieczony burak
  • 1 mango
  • Ugotowana soczewica 100 gram
  • granat ziarna
  • czarne oliwki opcjonalnie
  • feta pokrojona w kostkę 50 gram
  • czerwona porzeczka
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżki miodu

Burak pokroić w kostkę . Mango obrać i pokroić w kostkę. Dodać granat , soczewice , czarne oliwki i fetę  . Z oliwy , soku z limonki i miodu zrobić sos i nim polać sałatkę

Malze

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk
  • klarowane masło
  • puder mango

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z  dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty. Malze obtoczyć w pudrze mango

Dodatkowo

  • kuskus
  • sok buraczany

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA