Drugie dania Dania rybne Owoce morza Uncategorized

Małże św. Jakuba z soczewicą , marchewką , kukurydzą

Składniki

2 porcje

  • 1/3 szklanki czarnej soczewicy z puszki
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 marchewki
  • 8 sztuk małej  kukurydzy
  • 8 sztuk groszku cukrowego
  • 8 sztuk małej marchewki
  • 100 gram młodej fasoli soji
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 8 przegrzebków (oczyszczonego mięsa)

 

Przygotowanie

  • Soczewicę opłukać, odsączyć na sitku .
  • W osolonej wodzie ugotować małe marchewki , groszek cukrowy , małe kukurydze . Odcedzić .
  • Marchewki obrać ze skórki, następnie obieraczką zetrzeć marchewkę na cienkie paseczki .W woku podgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić starty czosnek i imbir, dodać marchewkę, masło orzechowe, sos sojowy i smażyć przez ok. 4 minuty, co chwilę delikatnie mieszając.Dodać ugotowane wcześniej warzywa  ( soczewicę , małe marchewki , groszek cukrowy , małe kukurydze )
  • Na osobnej patelni  włożyć łyżkę oleju kokosowego i na niej smażyć przegrzebki doprawione tylko solą i pieprzem ,  przez ok. 5 minut . W międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
  • Wymieszać z warzywami

Podawać z ugotowaną kaszą pęczak

P9170184.JPG

Źródło inspiracji

 

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/przegrzebki/malze_sw_jakuba_z_soczewica_marchewka/przepis.html