Składniki
2 porcje
- 1/3 szklanki czarnej soczewicy z puszki
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 marchewki
- 8 sztuk małej kukurydzy
- 8 sztuk groszku cukrowego
- 8 sztuk małej marchewki
- 100 gram młodej fasoli soji
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 8 przegrzebków (oczyszczonego mięsa)
Przygotowanie
- Soczewicę opłukać, odsączyć na sitku .
- W osolonej wodzie ugotować małe marchewki , groszek cukrowy , małe kukurydze . Odcedzić .
- Marchewki obrać ze skórki, następnie obieraczką zetrzeć marchewkę na cienkie paseczki .W woku podgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić starty czosnek i imbir, dodać marchewkę, masło orzechowe, sos sojowy i smażyć przez ok. 4 minuty, co chwilę delikatnie mieszając.Dodać ugotowane wcześniej warzywa ( soczewicę , małe marchewki , groszek cukrowy , małe kukurydze )
- Na osobnej patelni włożyć łyżkę oleju kokosowego i na niej smażyć przegrzebki doprawione tylko solą i pieprzem , przez ok. 5 minut . W międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
- Wymieszać z warzywami
Podawać z ugotowaną kaszą pęczak
Źródło inspiracji