Drugie dania Uncategorized

Małże św Jakuba z soczewicą , marchewkowym puree i chorizo

 

  • marchewki 3 średnie
  • imbir 1 cm kawałek
  • masło 1 łyżeczka
  • Sól
  • Odrobinę mleka

Marchew obrać, pociąć na mniejsze kawałki i gotować w niezbyt dużej ilości wody, pod przykryciem. Po 10 min gotowania dodać imbir i gotować dalej do miękkości.
Jak marchew będzie miękka, zdjąć z gazu, odlać nadmiar wody, posolić i dokładnie razem zblendować.
Dać z powrotem na palnik, dodać masło i  odrobinę mleka cały czas mieszając  aż lekko zgęstnieje.

Małże

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk
  • klarowane masło
  • puder mango

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z  dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Składniki

  • 1 pęczek marchewek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok 1/4 szklanki wody

Marchewki umyć. Na patelni rozgrzać masło i chwilę poddusić na nim marchewki.
Podlać wodą, dodać miód, cukier brązowy cukier i  dusić na małym ogniu pod przykryciem do pożądanej miękkości . Odkryć patelnię, zwiększyć ogień, odparować wodę jeżeli została i obracając skarmelizować marchewki.

Dodatkowo

  • chorizo w plasterkach 100 gram
  • soczewica w puszce
  • pistacjowy puder ( pistacje zblendowane na puder )

Małże obtoczyć w pistacjowym puree i  podawać z podsmażonym chorizo , marchewkowym puree, soczewicą i karmelizowaną marchewką

20170605_161911.jpg

20170605_161922.jpg