- marchewki 3 średnie
- imbir 1 cm kawałek
- masło 1 łyżeczka
- Sól
- Odrobinę mleka
Marchew obrać, pociąć na mniejsze kawałki i gotować w niezbyt dużej ilości wody, pod przykryciem. Po 10 min gotowania dodać imbir i gotować dalej do miękkości.
Jak marchew będzie miękka, zdjąć z gazu, odlać nadmiar wody, posolić i dokładnie razem zblendować.
Dać z powrotem na palnik, dodać masło i odrobinę mleka cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje.
Małże
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
- klarowane masło
- puder mango
Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
Składniki
- 1 pęczek marchewek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- ok 1/4 szklanki wody
Marchewki umyć. Na patelni rozgrzać masło i chwilę poddusić na nim marchewki.
Podlać wodą, dodać miód, cukier brązowy cukier i dusić na małym ogniu pod przykryciem do pożądanej miękkości . Odkryć patelnię, zwiększyć ogień, odparować wodę jeżeli została i obracając skarmelizować marchewki.
Dodatkowo
- chorizo w plasterkach 100 gram
- soczewica w puszce
- pistacjowy puder ( pistacje zblendowane na puder )
Małże obtoczyć w pistacjowym puree i podawać z podsmażonym chorizo , marchewkowym puree, soczewicą i karmelizowaną marchewką