Śniadanie Smoothie Uncategorized

Mango lassi czyli Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Jak jestem w Londynie to obowiązkowo zaglądamy z przyjaciółmi do pewnej indyjskiej knajpy w której jadłam najlepsze jak do tej pory curry na świecie . Tam tez  pierwszy raz piłam Mango lassi podane zaraz po serii siarczyście pikantnych specjałów indyjskich  . Nie zapomnę tego mlecznego , delikatnego smaku mango , który ugasił ten ogień w krtani .  Wiedzialam  już wtedy ze  będę musiała spróbować zrobić ten napój u siebie w domu . Domowy napój jest kremowy , lekko  słodki i lubię ta nutę kardamonu oraz subtelny smak mango  . Ale tak szczerze ten w tej indyjskiej knajpie  miał ten efekt WOW , gdzie przy każdym łyku szerzej ci się otwierają oczy i nie możesz uwierzyć , ze coś może być aż tak smaczne . Tu tez jest smacznie ale czegoś mi zabrakło . Tylko jak wydusić z właścicieli lokalu jaki jest magiczny składnik , który spowodował ta eksplozje smaków ?
Składniki

  • 6 zielonych strąków kardamonu, opcjonalnie
  • 2 dojrzałe mango
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  •  Płynny miód , opcjonalnie
  • kilka kostek lodu

Wykonanie
Rozdrobnić ziarna kardamonu w moździerzu na drobny proszek i odstawić.
Obrać mango ze skóry .Cały miąższ wrzucić ( usunąć pestkę)  do blendera z jogurtem, mlekiem , kostkami lodu   miodem  i  sproszkowanym  kardamonem .
Zblendować aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Podawać od razu.

P1013558-2.jpg
P1013560-2.jpg
źródło inspiracji
http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/mango-lassi/