Drugie dania Uncategorized

Marchewkowe placuszki z jajkiem w koszulce

Chrupiące placuszki z marchewki z dodatkiem imbiru i kurkumy w połączeniu z kremowym jajkiem i rozpływającym się żółtkiem. To miał być ten obiad z serii łatwo , szybko i przyjemnie . I pewnie by tak było , gdyby nie fakt , że ja nigdy wcześniej nie robiłam jajka w koszulce . No ale skoro sobie taki obiad wymyśliłam , trzeba było tą moją wizję zrealizować . Zanim udało się zrobić jajko nie odstraszające wyglądem kilka poszło  do śmieci . Pierwsze koty za płoty . Następnym razem już będzie łatwiej . Warto się było pomęczyć . Poszukajcie swojego sposobu na idealne jajko w koszulce . Ja gotowałam w wodzie z dodatkiem octu . Jajko wrzucałam w wir wodny i gotowałam 2 minuty
Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • około 1/3 szklanki oleju roślinnego

 

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć dokładnie z soków .Dołożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, kurkumę i imbir.
  • Na patelni rozgrzać olej Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i formować płaskie placki. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez kilka minut z każdej strony
  • Odkładać na ręczniki papierowe i podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
P1013528.JPG