Marchewkowy krem ( Carrot curd ). Ja już nie raz wspominałam, że mam kompletnego fioła na punkcie próby przeistoczenia wszystkiego co się da w maślany, kremowy curd. A zaczęło się tak niewinnie od cytrynowego odkrycia. Teraz mam za sobą już kilka innych i wiem, że ten zrobiony z marchewki wcale nie będzie ostatni. Dodatek imbiru fajnie podkręca smak, mało wyrazistej marchewki. Polecam.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 mins
Czas całkowity / Total time: 17 mins
Składniki / Ingredients:
- 6 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 4 żółtka
- 3/4 szkl soku z marchwi
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- odrobina gałki muszkatołowej
- szczypta przyprawy do piernika
Sposób wykonania / Instructions:
- W średniej wielkości misce ubić masło, cukier i sól do uzyskania gładkości.
- Pojedynczo dodawać jajka i żółtka, aż do połączenia.
- Dodać sok z marchwi i imbir. W tym momencie mieszanina może się trochę rozwarstwić
- Masę umieścic w małym garnuszku i postawic na średnim ogniu. Mieszać cały czas regularnie i gotować około 2 godzin
- Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko. Przelać do słoiczka


