Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Marokański pie z kurczaka – Moroccan chicken pie ( English version below )

Kurczak w innej odsłonie . Trochę egzotyki . Ja już wiem , że w przyszłości będę musiała popracować nad farszem bo wyszedł moim zdaniem trochę za rzadki . Uważajcie  żeby nie gotować kurczaka zbyt długo . Ja popełniłam ten błąd i kurczaka zamiast sporych w kawałków , w farszu było mięso jak na potrawkę .Myślę też , że będzie lepiej jeśli po połączeniu ubitych jajek i migdałów będziemy wlewać powoli gorący bulion .Da nam to kontrolę nad gęstością nadzienia . Połączenie migdałów , rodzynek , przypraw i mięsa w cieście filo smaczne ale konsystencja farszu do poprawki 

Składniki

  • 4 duże udka z kurczaka z kością i ze skórą (około 500g)
  • 1 cebula, obrana i posiekane
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 zielone chilli, pozbawione nasion i posiekane
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • kurkuma
  • 2 liście laurowe
  • 60 gram rodzynek
  • 2 średnie jajka
  • 100g zmielonych migdałów
  • 90g roztopionego masła
  • 270g ciasta filo
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Garść płatków migdałowych

Wykonanie

  • Umieścić udka z kurczaka, cebulę, imbir, chili, cynamon, kurkumę i ziele angielskie w garnku . Wlać 400 ml lub więcej zimnej wody (wystarczająco żeby przykryć mięso). Doprowadzić do wrzenia, a następnie skręcić gaz, przykryć i gotować na wolnym ogniu  przez 45 minut, aż kurczak będzie miękki. Pozostawić do ochłodzenia przez 20 minut lub dłużej .
  • Wyjąć kurczaka, zdjąć skórę i usunąć kości . Rozdrobnić mięso na duże kawałki.
  • Międzyczasie doprowadzić ciecz w której gotował się kurczak  do wrzenia, dodać rodzynki . Odparować płyn do do 300-400ml. Wyjąć liście laurowe.
  • Ubić jajka, dodać zmielone migdały, a następnie dodać jajka ubite z migdałami do gorącego płynu.Konsystencja może wyglądać jakby się zsiadła . Nie przejmować się tym i dalej gotować przez 5 minut. Wlać do miski. Dodać kurczaka i ostudzić.
  • Rozpuścić masło. Ustawić piekarnik do 200 ° C. Spód i boki tortownicy posmarować rozpuszczonym masłem. Delikatnie posmarować masłem  każdy arkusz ciasta filo. Wyłożyć arkuszami ciasta spód i boki tortownicy  pod różnymi kątami.Ciasto powinno wystawać poza obręb tortownicy . Zachować jeden arkusz. Dodać pietruszkę do nadzienia z kurczakiem . Nadzienie wyłożyć do tortownicy .Przykryć wystającymi płatami ciasta . Na końcu przykryć ostatnim , wcześniej pozostawionym arkuszem ciasta filo .
  • Wstawić do piekarnika . Piec przez 15 minut, a następnie posypać płatkami migdałów i piec przez kolejne 15 minut, aż się zarumieni
  • Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie fasolka szparagowa i groszek cukrowy

ENGLISH VERSION

 Moroccan chicken pie

Ingredients

  • 4 large chicken thighs on the bone, skin on (about 500g/1lb)
  • 1 onion, peeled and chopped
  • 1tbsp finely grated fresh root ginger
  • 1 green chilli, deseeded and chopped
  • 1/4tsp ground cinnamon
  • Good pinch of saffron threads (or ground turmeric)
  • 2 bay leaves
  • 60g sultana
  • 2 medium eggs
  • 100g ground almonds
  • 90g butter, melted
  • 270g pack filo pastry (we used Jus-rol)
  • About 4tbsp fresh chopped parsley
  • A good handful of flaked almonds

Preparation method

 

  1. Put the chicken thighs, onion, ginger, chilli, cinnamon, saffron and bay in a pan. Season well. Pour in 400ml (14fl oz) or more cold water (enough to cover the meat). Bring to the boil, then turn the heat down, cover and simmer very gently for 45 mins, until the chicken is tender. Leave to cool for 20 mins or longer in the liquid. Take out the chicken, remove and discard the skin and bones and shred the meat into large pieces. There should be about 250g (8oz). Chill.
  2. Meanwhile, bring the cooking liquid to the boil, add the sultanas and reduce to 300-400ml. Take out the bay leaves. Beat the eggs, add the ground almonds then stir the mixture into the hot liquid. It will look curdled, but don’t worry. Simmer for 5 mins. Pour into a bowl. Add the chicken and cool.
  3. Set the oven to 200°C/400°F/Gas Mark 6. Brush some butter over the base and sides of the tin. Lightly brush each sheet of filo pastry at a time and layer them in the tin, at different angles, so that the sides are lined and there is plenty of overhang for the lid. Keep back one sheet. Add parsley to the chicken filling and spoon into the tin. Cover with half the sheet of reserved filo pastry then fold in the overhanging filo, brushing with butter. Cut the remaining pastry into 4 squares, butter and scrunch them on to the pie to fill in any gaps.
  4. Put the tin on a baking sheet. Bake for 15 mins, then sprinkle with the flaked almonds and bake for another 15 mins, until golden.

The pie is easier to remove from the tin and serve if left to cool for 20-30 mins.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

P1010919.JPG

P1010926.JPG

źródło inspiracji

http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/540691/moroccan-chicken-pie