Bez kategorii

Gołąbki w sosie cebulowym

Gołąbki w sosie cebulowym. Gołąbki po pierogach, to moje drugie ulubione danie obiadowe. Ostatnimi czasy próbuję podawać je w różnych wariacjach i wymyślam do nich nowe sosy. Tym razem padło na sos cebulowy. Gęsty, aromatyczny, wyrazisty w smaku. Fajnie się komponuje z gołąbkami z nadzieniem z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 3 litry bulionu

Na sos cebulowy

  • 2 cebule pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka kremówki
  • płaska łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania kapusty

Sposób wykonania / Instructions:

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć ok. 3 minut
  • W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą, boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.

Na sos cebulowy

  • Cebulę dusić na maśle do miękkości. Następnie dodać mąkę. Cały czas mieszać do połączenia składników. Wlać wywar z z gotowania kapusty oraz śmietanę. Dusić jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblendować