Drugie dania

Gołąbki w sosie paprykowym

Gołąbki w sosie paprykowym. Mięsne nadzienie z dodatkiem papryki zamknięte w liściach włoskiej kapusty. Całość podana z mocno paprykowym sosem. Już dawno nie jadłam tak dobrych gołąbków

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 5 papryk (mix kolorów: pomarańczowa, żółta, czerwona)
  • 150 g ugotowanego na półtwardo ryzu
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz

Na sos paprykowy

  • 6 papryk : czerwona (pomarańczowa, żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Sposób wykonania / Instructions:

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dusic razem około 10 minut. Odstawic do ostygnięcia.
  • W misce wymieszać mięso z duszona papryką, ryżem i jakiem. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyc gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać sosem paprykowym. Dusić ok 90 min.

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.