Drugie dania

Pulpety w sosie serowym

Pulpety w sosie serowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Delikatne pulpety z indyka z wyrazistym sosem z sera pleśniowego. Pulpety podane z ziemniakami hasselback i sałatką z awokado.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pulpety

  • 500 gr mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 30 gr masła
  • sól i pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • kmin
  • czosnek granulowany
  • mleko do namoczenia bułki
  • świeża pietruszka
  • olej do smażenia
  • 30 ml bulionu mięsnego

Dodatkowo:

  • bulion warzywny lub miesny do ugotownia pupletów

Na sos :

  • 200 gr niebieskiego sera pleśniowego
  • 200 ml śmietanki słodkiej do sosów

Sałatka z awokado i selera naciowego

  • 1 łodyga selera naciowego kostka
  • 1 awokado kostka
  • 1/2 ogórka zielonego kostka
  • świezy tymianek
  • szczypior
  • majonez
  • musztarda ziarnista
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na pulpety

  • Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion i przyprawy wedle uznania. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety i ugotowac w bulionie ( ok 20 min )

Na sos

  • Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do monetu rozpuszczenia w śmietance. W naczyniu żaroodpornym umieścic ugotowane pulpety i zalać sosem pleśniowym. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180 C przez ok 20 min.

Sałatka z awokado i selera naciowego

  • Wszystike składniki wymieszać w misce
  • Pulpety w sosie podawac z salatka i ziemniakami hasselback.