Ciasta

Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową

Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową. Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto nafaszerowane gruszkami, suszonymi śliwkami i orzechami pekan. Do tego polewa czekoladowa i karmelizowane gruszki. Jest domowo, jest pysznie i w sam raz do leniwej, popołudniowej kawy

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 250 g masła
  • 7 śliwek suszonych kalifornijskich
  • 100 g orzechów pecan posiekanych
  • 3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę

Dodatkowo

  • 2 gruszki, umyte, ze skórką, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru

Polewa:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Masło rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. Wystudzić
  • Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie.
  • Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Na polewę

  • Składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgęstnieje i polać ciasto.

Na gruszki

  • Na dużej patelni rozpuścić masło, ułożyć plastry gruszek
  • Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
  • Gdy gruszki będą gotowe wsypać cukier, wlać łyżkę wody. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obtoczyć gruszki w masie. Przestudzone ułożyć na cieście