Drugie dania Uncategorized

Mięso wieprzowe z brukselką , śliwkami i ziemnaczanym purée

Składniki:

  • Brukselka 300 g
  • Cebula czerwona 1
  • Sliwki suszone 50 g
  • Polędwica wieprzowa
  • Małe pieczarki
  • Papryka słodka mielona do smaku
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Czosnek granulowany
  • Kminek
  • Gorczyca
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Cząber
  • Rozmaryn

Purre z ziemniaków

  • Ziemniaki 500 g
  • Masło 1 łyżka
  • Śmietana 30 % 50 ml lub mleko
  • Chrzan 2 łyżeczki

Dodatek

  • Gotowane kolby kukurydzy

Wykonanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę lub mleko . Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy chrzan i ugniatamy do uzyskania purée. Tak przygotowane purée wykładamy na dno dwóch foremek żaroodpornych
Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła. Wykładamy równomiernie na purée.
Na osobnej patelni smażymy masle małe pieczarki i dokładamy do brukselki
Wieprzowinę oczyszczamy i posypujemy pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawiamy czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem Obsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.
Podsmażone mięso kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm i również układamy w foremkach .
Całość polewamy olejem ze smażenia polędwicy.Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na kilkanaście minut . Możemy udekorować rozmarynem i pistacjami

P6 (2).jpg

P8 (2)