Ciasta Ciasta z owocami

Migdałowe ciasto z gotowanymi pomarańczami

Uwielbiam wszystko co jest związane z migdałami . Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto mocno migdałowe . Na ten przepis trafiłam zupełnym przypadkiem . Zaciekawiło mnie połączenie migdałów i pomarańczy . Pierwszy raz spotkałam sie z tym , żeby użyć całych owoców  , bez obierania ze skóry . I to własnie dzięki temu ciasto zyskuje ciekawy posmak lekkiej goryczki . Mocno wyczuwalne zarówno migdały jak i nuta pomarańczy . Ciasto jest niesamowicie wilgotne . Polecam spróbować . Ten smak jest niepowtarzalny 

 

Składniki

  • Pomarańcze 4 szt
  • Mielone migdały 400 g
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Jaja 5 szt
  • Cukier 250 g
  • 1 1/3 lyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie

 

Całe pomarańcze umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny od czasu do czasu odwracając je. Ugotowane owoce odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej  ugotować je dzień wcześniej) .Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze na gładki mus.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 10  minut. Do masy jajecznej dodajemy mus  z pomarańczy i mieszamy do chwili połączenia się składników. Migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajeczno pomarańczowej i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 60 min (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Dekorujemy według uznania . Ja wykorzystałam karmelizowane pomarańcze . Ciasto jest obłędnie wilgotne i mega pomarańczowe . Skórka pomarańczy nadaje lekki posmak goryczki przełamując slodkość ciasta

c5 (2).jpg

c4 (2).jpg

c1 (2)