Ciasta Uncategorized

Mini bezy z musem cytrynowym I owocami

 

Na bezy

  • 10 białek (jajka przed rozbiciem wyjąć  z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać  kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać  i na koniec dodać pozostałą część  cukru i dalej ubijać. Ubijać  do momentu  aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje  chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.

Pianę wyłożyć na papier formując krążki . Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.

Na lemon curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 cytryn

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy

W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.

Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )

Na cytrynowy mus

  • Lenom curd 200 ml
  • Mascarpone 500 ml
  • Galaretka cytrynowa rozpuszczona w 200 ml wody

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody . Międzyczasie mikserem wymieszać mascarpone z lemon curd do dokładnego połączenia składników. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynowa . Wstawić do lodówki do stężenia. Gotowym musem posmarować bezy i udekorować owocami

Dodatkowo

  • Porzeczka czerwona
  • Jeżyny
  • Jagody
  • Truskawki
  • Liofilizowana malina

P1019075.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA