Ciasta Uncategorized

Mini brownie z kremem pistacjowym , glazurą pomarańczową i prażonymi pistacjami

 

 

Już jakiś czas temu robiłam ciasto z kremem pistacjowym . Wtedy wykorzystałam ten krem w połączeniu z musem cytrynowym . Było pysznie .  Ciasto z kremem pistacjowym i musem cytrynowym .

Teraz postanowiłam połączyć moje ukochane pistacje z brownie . Do tego glazura pomarańczowa . Lekko gorzkawa i kwaskowa . Krem pistacjowy nabiera charakteru w takim towarzystwie . Glazura pomarańczowa i całe mnóstwo prażonych pistacji

 

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały )
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy 20 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.

Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

 

Na masę pistacjową ( masa potrzebna do zrobienia kremu pistacjowego )
300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji
75 ml wody
200 g cukru
120 g mąki migdałowej
5 łyżek oleju (arachidowego lub roślinnego)
aromat migdałowy
Na krem pistacjowy
300 g białej czekolady, posiekanej
400 ml śmietany kremówki 36%
150 g masy pistacjowej

Masa pistacjowa

Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze), dodając kilka kropelek aromatu i olej (jeśli masa jest za gęsta; powinny wystarczyć 2-3 łyżki), gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z mąką migdałową. Masa, zgodnie z tym przepisem, powinna mieć konsystencję marcepanową.
Krem pistacjowy

Czekoladę pokroić w drobne kawałki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu; całość połączyć z masą pistacjową, przełożyć do lodówki, aby zgęstniała do konsystencji np Nutelli.Po wyjęciu z lodówki masę można ubić mikserem żeby dodać jej lekkości.  Do kremu można dodać zielonego barwnika spożywczego . Krem wyłożyć na brownie .

Glazura pomarańczowa

  • opcjonalnie: 1/2 szklanki pistacji
  • Marmolada pomarańczowa 250 gram

W rondelku podgrzać marmoladę pomarańczową . Ciepłą , przetrzeć przez sitko . Gładką masą posmarować wierzch kremu pistacjowego . Na masę wyłożyć uprażone pistacje

20161221_091501.jpg

20161221_091645.jpg

20161221_092044.jpg