Ciasta Uncategorized

Mini brownie z musem jagodowym , jagodami i bezami

 

Moje ulubione desery to te z owocami , lekko kwaskowe i o konsystencji musu . Jeśli jeszcze dodamy do tego trochę czekolady to będę w niebie . I tu to wszystko jest . Mus jagodowy o przyjemnej kwaskowej nucie . Masa jagód i do tego brownie . Idealny deser na lato

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały )
  • szczypta soli

 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Składniki na jagodowy mus

  • 700 g mrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 3 opakowania  opakowania galaretki jagodowej  (na 600 ml wody)
  • 1000 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Dodatkowo do dekoracji

  • 200 gram świeżych jagód

Mrożone jagody  i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.

Na spód brownie wylać jagodowa masę .Udekorować jagodami i pokruszonymi bezami

Ja powykrawałam specjalną foremką mini deserki

P1016632.JPG

P1016597.JPG

P1016584.JPG