Śniadanie Uncategorized

Mini burakowe serniki na pumperniklu podawane z wędzonym łososiem.

 

Uwielbiam buraki w każdej postaci. Mini serniki z dodatkiem koziego sera i buraków to dla mnie bomba. Nie tylko smakowa. Obłędnie  również  prezentują się na talerzu. Wędzony łosoś fajnie się wpisuje w musową konsystencją sernika. 

⦁ 250 kremowego , miękkiego sera koziego
⦁ 900 mielonego twarogu
⦁ 300 g zblendowanych, pieczonych buraków
⦁ 14 listków żelatyny
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ chleb pumpernikiel kilka kromek

Dodatkowo
⦁ awokado 1 sztuka
⦁ łosoś wędzony 200 gram

 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Międzyczasie w osobnym naczyniu zmiksować ser kozi z twarogiem i burakami. Doprawić solą i pieprzem.

Spód tortownicy o średnicy ok 21 cm wyłożyć kromkami pumpernikla. Na wierzch wylać buraczaną masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Okrągłymi foremkami wykrawać mini serniczki.

Serniczki podawać z krążkami awokado i wędzonym łososiem.

P1013069.JPG

P1013075.JPG

P1013077.JPG