Pizzerinki ze szparagami. Mega wypasione pizzerinki z nadzieniem z porowo śmietanowym, dodatkiem wędzonej mozarelli, szparagów i ogórka małosolnegp. Świetna propozycja na obiad jak i na popołudniową przekąskę czy lunch do pracy
Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Składniki / Ingredients:
Na ciasto do pizzerinek
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na sos do pizzy
- 1 por
- 100 ml gęstej smietanki do sosów
- sól
- pieprz
- sczypta tymianku
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
- pęczek szparagów cienko pokrojonych w paski
- 2 ogórki małosolne pokrojone w plasterki
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto do pizzerinek
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na sos
- Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.
Na pizzerinki
- Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora. Rozsmarować. Dodać ser i szparagi. Piec przez około 5 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne




