Ciasta

Mini tarty z białą czekoladą i malinami

Mini tarty z białą czekoladą i malinami. Kruche ciasto z nadzieniem z białej czekolady i śmietanki z dodatkiem kwaskowych malin.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mocno schłodzonego masła (pokrojonego w małe kawałki)
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • skórka otarta z małej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladowy mus

  • 300 g białej czekolady
  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone

Dodatkowo

  • świeże maliny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, skórkę cytryny oraz ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  • Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut – aż ciasto się ładnie zrumieni.
  • Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce

Czekoladowy mus

  • Czekoladę umieścic w rondelku ze śmietanką. Podgrzewac na wolnym ogniu do połaczenia składników. Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone
  • Tarty wypełnić jeszcze ciepłym musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować malinami