Ciasta Ciasta bez pieczenia

Mini tarty z malinowym curdem

Mini tarty z malinowym curdem. Obłednie wygladaja i tak też smakują. Ciasteczkowy spód z kwaskowym kremem z malin. Dodatkową zaletą jest łatwość wykonania deseru

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Na malinowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gr drobnego cukru
  • 200 gr miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gr mrożonych malin (mogą być świeże)

Dodatkowo

  • truskawki
  • pokruszone bezy
  • pokruszone pistacje

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Dno i boki totartaletek wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Na malinowy curd

  • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu

Na tarty

  • Każdą tartaletkę uzupełnić malinowym curdem, ozdobić owocami i pistacjami