Ciasta Tarty na słodko Uncategorized

Mini tarty z nadzieniem z dyni i sera białego

 

 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mocno schłodzonego masła, pokrojonego w małe kawałki
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • skórka otarta z małej cytryny

 

Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki . Dodać jajko, skórkę cytryny i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Część ciasta zostawić na wierzch tart .  Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto w foremkach do mini tart dobrze podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut  – aż ciasto się trochę zrumieni.

Na nadzienie :
600g obranej, oczyszczonej dyni
300g twarogu
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Dynię pokroić w kawałki i upiec do miękkości.Przestygnięte, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać, odstawić, żeby masa całkowicie ostygła.

Przestudzonym nadzieniem wypełnić tarty w foremkach  i przykryć resztą ciasta . Wstawić ponownie do  gorącego piekarnika do zrumienienia wierzchu

Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce.

 

P1012602.JPG

P1011961.JPG

P1011967.JPG