Drugie dania Uncategorized

Miodowy kurczak Sriracha

 

Jest ostro (  zasługa Sriracha ) jest aromatycznie i trochę orientalnie  . Jest po prostu smacznie . Przyjemny , dobrze doprawiony kurczak z ryżem

Miodowy kurczak Sriracha

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • ⅓ szklanki maki ziemniaczanej

Sos

  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki sriracha (w zależności od tego, jak pikantne chcesz)

Sriracha.jpg

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 2 lyzki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 2 łyżki zimnej wody
  • 100 gram orzechów nerkowca wcześniej namoczonych w wodzie
  • Garść  pistacji
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie
W małym rondelku połączyć  1 kubek wody, sriracha, sos sojowy, czosnek, cukier i miód. Wszystko wymieszać . Doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu. Rozpuścić 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Dodać do sosu i wymieszać do zagęszczenia. Zmniejszyć ogień pod garnkiem .Dodać orzechy nerkowca i sezam .Dorzucić pistacje .  Na gorącej patelni podsmażyć na malej ilości oleju udka z kurczaka . Przełożyć do wcześniej zrobionego sosu i dusić na małym ogniu razem aż kurczak będzie ugotowany

Podawać z ryżem i dowolnymi warzywami .

P1016029.JPG

P1016017.JPG

źródło inspiracji