Drugie dania Dania rybne

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree – Hake in pickled cucumbers’ sauce with garlic mashed potatoes.

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree, Początkowo, jak w jakimś programie kulinarnym padło hasło o sosie z ogórków kiszonych, to popukałam się w czoło i wywróciłam oczami lub oczyma 😉 Czymś tam wywróciłam w geście zdziwienia i niedowierzania. Moja ciekawska natura jednak, szeptała mi do ucha, żeby spróbować, a najwyżej poczęstuje się kogoś i nich on się męczy. Pierwszy raz robiłam taki sos, ale już wiem, że nie ostatni, bo podbił moje serce. Świetnie sprawdza się z rybą i kremowym puree.

Na ogórkowy sos

⦁ 4 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
⦁ 2 łyżki masła
⦁ 1/2 pora
⦁ 4 duże ogórki kiszone
⦁ 1 szklanka bulionu
⦁ 1 szklanka śmietany kremówki 36%
⦁ pęczek koperku
⦁ sól, biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków

Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.

⦁ Filet z morszczuka 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.

 

ENGLISH VERSION

Hake in pickled cucumbers’ sauce with garlic mashed potatoes.

When I first heard about this sauce, in one of the cooking programmes, I was more than surprised. I couldn’t believe in such a combination; however my curious nature won this battle and I decided to try it. I came into conclusion that if it was really bad, then I could serve it to someone else, for them to participate in my culinary disaster. It was a first time when I attempted making this sauce but I know for sure, that it wasn’t the last time. It absolutely won me over. It goes fantastic with fish and creamy potato puree.

Pickled cucumber sauce

⦁ 4 tablespoons of rapeseed oil
⦁ 2 tablespoons of butter
⦁ half of leek – finely chopped
⦁ 4 pickled cucumbers – diced into small cubes
⦁ 1 cup of stock
⦁ 1 cup of double cream
⦁ dill
⦁ salt, white pepper, sugar and i pickled cucumber brine

Heat the oil and the butter in a pan and fry the leek until translucent together with cucumbers. Cook for about 5 minutes uncovered, so the liquid can evaporate. Add the stock and the cream and cook the sauce on a medium heat uncovered until you reduce the sauce to the desired consistency. Season with salt, pepper and sugar and add cucumber brine if required. Top it all up with the dill.

⦁ 2 hake fillets
⦁ 4 garlic cloves
⦁ 1 lemon
⦁ olive oil – 2 tablespoons
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ thyme
⦁ ginger
⦁ dill

Pre-heat the oven to 180°C. Wash the fish and dry with paper towel. Crush the garlic cloves and squeeze the juice from the lemon. Mix together to create a marinade and rub the fillets with it. Add the rest of the spices. Brush the foil with olive oil and wrap the fish. Bake for about 20 minutes.

Serve with creamy potato puree and garlic (add double cream and garlic to mashed potato and mix together)