Drugie dania Dania rybne

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree, Początkowo, jak w jakimś programie kulinarnym padło hasło o sosie z ogórków kiszonych, to popukałam się w czoło i wywróciłam oczami lub oczyma 😉 Czymś tam wywróciłam w geście zdziwienia i niedowierzania. Moja ciekawska natura jednak, szeptała mi do ucha, żeby spróbować, a najwyżej poczęstuje się kogoś i nich on się męczy. Pierwszy raz robiłam taki sos, ale już wiem, że nie ostatni, bo podbił moje serce. Świetnie sprawdza się z rybą i kremowym puree.

Na ogórkowy sos

⦁ 4 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
⦁ 2 łyżki masła
⦁ 1/2 pora
⦁ 4 duże ogórki kiszone
⦁ 1 szklanka bulionu
⦁ 1 szklanka śmietany kremówki 36%
⦁ pęczek koperku
⦁ sól, biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków

Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.

⦁ Filet z morszczuka 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.