Bez kategorii

Morszczuk w sosie z sera pleśniowego – Hake in blue cheese sauce

Morszczuk w sosie z sera pleśniowego. Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie to propozycja dla wiecznie zanieganych,  ale lubiacych smacznie zjeść. Ryba podana z wyrazistym sosem z sera plesniowego i sałatka z figami i orzechami pecan. 

 

 

Morszczuk w sosie z sera pleśniowego

⦁ Filet z morszczuka 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek

Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut

Na sos z sera pleśniowego

⦁ 1/2 pora ( biała część )
⦁ łyżka masła
⦁ 30 gram niebieskiego sera plesniowego
⦁ 300 ml śmietanki 30 %
⦁ sól
⦁ pieprz

Na łyżce masła udusić na małym ogniu drobno pokrojonego pora. Dodac śmietanke i zagotować. Całość zblendowac i przełożyć ponownie do rondelka i podgrzac. Dorzucić pokruszony ser pleśniowy i rozpuścic w śmietance.

Na sałatkę:
⦁ Mix sałat
⦁ garść orzechów pekan
⦁ 4 figi
⦁ 20 gram sera pleśniowego
⦁ dressing miodowo musztardowy

Wszystkie składniki wymieszać i połaczyć z dressingiem

Rybę podawać z sosem z sera plesniowego i sałatą z figami.

Hake in a sauce of blue cheese

⦁ Hake fillet 2 pieces
⦁ garlic 4 cloves
⦁ lemon 1 piece
⦁ olive oil 2 tbsp
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ thyme
⦁ ginger
⦁ dill
Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then put on the aluminum foil with olive oil. Bake for about 30 minutes

For a blue cheese sauce

⦁ 1/2 leek (white part) chopped
⦁ 1 spoon of butter
⦁ 30 grams of blue cheese crushed
⦁ 300 ml of single cream
⦁ salt
⦁ pepper

On a spoonful of butter, simmer the finely chopped leek over low heat. Add single cream and bring to a boil. Then blend and place into a saucepan and heat. Add the crumbled blue cheese and dissolve in the cream.

For a salad:

⦁ Mix of lettuces
⦁ a handful of pecan nuts crushed
⦁ 4 figs halved
⦁ 20 grams of blue cheese crushed
⦁ honey mustard dressing

Mix all ingredients and combine with dressing