Drugie dania

Morszczuk z ananasową salsą

Morszczuk z ananasową salsą. Rzadko udaje mi sie dostac morszczuka, wec jak tylko widze w sklepie, nie zastanawiam się długo i kupuję. Tym razem morszczuk w marynacie tangy yakisoba sauce, podany z salsa z ananasa, truskawek, awokado i selera naciowego ze świeżą kolendra i pietruszką. Danie szybkie w wykonaniu i smaczne. U mnie dodtkowo ugotowane ziemniaki

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Morszczuk

  • 2 filety z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki tangy yakisoba sos
  • 1/4 łyżeczki tymianek
  • 1/4 łyżeczki imbiru do smaku

Na salsę:

  • 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
  • kilka truskawek pokrojonych w drobna kostkę
  • 1 awokado pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobna kostkę
  • garsć świeżej pietruszki i kolendry
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Morszczuk

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku. W misce wymieszać zioła i sos tangy yakisoba.Powstałą marynatą natrzeć rybę i dostawić na dwie godziny. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na salsę:

  • Ananas, truskawki, seler naciowy i awokado pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i kolendrą. Połaczyć z pozostałymi składnikami.
  • Rybę podawac z ananasową salsą i ziemniakami.