Drugie dania

Morszczuk z ananasową salsą – Hake with pineapple salsa

Morszczuk z ananasową salsą. Rzadko udaje mi sie dostac morszczuka, wec jak tylko widze w sklepie, nie zastanawiam się długo i kupuję. Tym razem morszczuk w marynacie tangy yakisoba sauce, podany z salsa z ananasa, truskawek, awokado i selera naciowego ze świeżą kolendra i pietruszką. Danie szybkie w wykonaniu i smaczne. U mnie dodtkowo ugotowane ziemniaki

Morszczuk

⦁ Filet z morszczuka 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki przecisniete przez praskę
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz do smaku
⦁ 2 łyżki tangy yakisoba sos


⦁ tymianek 1/4 łyzeczki
⦁ imbir do smaku 1/4 łyżeczki

Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku. W misce wymieszać zioła i sos tangy yakisoba.Powstałą marynatą natrzeć rybę i dostawić na dwie godziny. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na salsę:

⦁ 1/4 ananasa pokrojonego w drobna  kostkę
⦁ kilka truskawek pokrojonych w drobna  kostkę
⦁ awokado pokrojone w  drobną kostkę
⦁ 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobna kostkę
⦁ Garsć świeżej pietruszki i kolendry
⦁ 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
⦁ 1  łyżeczka octu balsamicznego
⦁ 1  łyżeczka miodu
⦁ 1 łyzka soku z cytryny
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz do smaku

Ananas, truskawki, seler naciowy i awokado pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i kolendrą. Połaczyć z pozostałymi składnikami.

Rybę podawac z ananasową salsą i ziemniakami.

Hake with pineapple salsa

⦁ Hake fillet 2 pieces
⦁ garlic 4 cloves squeezed through the press
⦁ olive oil 2 tbsp
⦁ pepper to taste
⦁ 2 tablespoons tangy yakisoba sauce
⦁ thyme 1/4 cup
⦁ ginger to taste 1/4 teaspoon

Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush garlic cloves. Mix the herbs and yakisoba tangy sauce in a bowl. Place the filets in a shallow glass dish or a resealable plastic bag, and pour the marinade over the fish. Cover or seal and place in the refrigerator for 1 hour, turning occasionally. Then put a fish and marinate in the foil and wrap it well. Bake for about 30 minutes.

For salsa:

⦁ 1/4 of the pineapple diced
⦁ several strawberries diced
⦁ avocado diced
⦁ 1 stalk of celery cut into cubes
⦁ Garbage of fresh parsley and coriander
⦁ 1 clove of garlic squeezed through the press
⦁ 1  teaspoon of balsamic vinegar
⦁ 1 teaspoon of honey
⦁ 1 tbsp of lemon juice
⦁ salt to taste
⦁ pepper to taste

Pineapple, strawberries, celery, and avocado cut into small cubes and mix with chopped parsley and coriander. Combine with other ingredients.

Serve the fish with pineapple salsa and potatoes.