Ciasta

Muffinki bananowe

Muffinki bananowe. Propozycja dla tych, którym zalegaja już mocno dojrzałe banany a nie bardzo mają ochotę jeść je w takiej „sfatygowanej” formie. Muffinki nadziane marmoladą pomarańczową i udekorowane karmelizowanymi orzeszkami.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na muffinki bananowe

  • 350 g rozgnieconego banana (ok 3 duże banany)
  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej –
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 130 g cukru
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

dodatkowo

  • słoiczek marmolady pomarańczowej

Na orzeszki w karmelu

  • 1 szklanka pokruszonych orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczka soli morskiej (szczypta cynamonu)

Sposób wykonania / Instructions:

Na muffinki bananowe

  • Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło. W osobnej misce połączyć jajko z cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę pomarańczowej marmolady. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki.
  • Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Udekorowac według uznania. U mnie były to karmelizowane orzeszki

Na orzeszki w karmelu

  • Na głębokiej patelni rozpuścić cukier z wodą na średnim ogniu – zajmie to kilka minut, należy mieszać cukier od czasu do czasu, by się nie spalił.
  • Dodać masło i sól oraz przyprawy .Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać, by orzechy pokryły się karmelem.