Śniadanie

Muffinki brokułowe

Muffinki brokułowe. Idealne na śniadanie, czy jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ładnie wyglądają i są naprawdę smaczne. Szybkie w przygotowaniu. Nawet ja, która za brokułem nie przepada zjadłam je z przyjemnością.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różyczki z ugotowanego brokuła
  • 3 łyzki tartego sera parmezan
  • 1 łyzeczka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • serek philadelphia opcjonalnie
  • garść pokruszonych pistacji
  • różyczki z całego brokuła ugotowane al dente

Sposób wykonania / Instructions:

  • Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
  • Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. W środek wcisnąć różyczkę brokuła. Dopełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 18Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami.