Ciasta

Muffinki z wiśniami

Muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe, z dodatkiem likieru Baileys. Nadziane wiśniami. Wilgotne i bardzo uzależniające. Wykończone serkiem mascarpone i wiśniami w gęstym, owocowym sosie. Dodatkowym ich atutem jest wygląd.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na muffinki

  • 260 gr mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 240 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody

dodatkowo

  • 500 g wydrylowanych wiśni lub czereśni, mogą być z kompotu, tylko dobrze odsączone
  • 250 g serka mascarpone
  • 410 g Princes Black Cherry Fruit Filling, jeśli tego nie macie podaję niżej przepis na winowa polewę

Masa wiśniowa:

  • 500 gr mrożonych wiśni
  • 3/4 budyniu śmietankowego
  • około 75ml soku wiśniowego ( może byc woddo rozrobienia budyniu
  • 125 ml soku wiśniowego, może być woda
  • 75 g cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Na muffinki

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach.
  • Naszykować 16 papilotek. Każdą wypełnić w 1/3 ciastem. Włożyć kilka wiśni. Doplenic ciastem, zostawiając 1 cm miejsca.
  • Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone udekorować według uznania. U mnie posmarowane serkiem mascarpone i polane wiśniami.

Masa wiśniowa:

  • Wiśnie umieścić w garnku. Wlać sok wiśniowy lub wodę ( 125ml ). Wsypać cukier i wymieszać. Zagotować, mieszając co jakiś czas. Pod zagotowanymi wiśniami zmniejszyć ogień. W kubku połączyć budyniowy proszek z 75ml soku wiśniowego lub wody. Rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować.