Czasem nachodzi ochota na jakąś prostą przyjemność . Przyjemność, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu ale zaspokoi nasze pragnienie czegoś słodkiego . I tą przyjemnością są cytrynowe muffiny . One gapią się ze zdjęcia i mówią
” Zjedz mnie ” . Do Was też jedzenie czasem gada ?
Składniki
12 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu
- 125 g roztopionego masła
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce umieścić przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.Ponownie wymieszać do połączenia składników
W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem i roztopionym i ostudzonym masłem.
Mokre składniki wlać do suchych. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_cytrynowe/przepis.html