Ciasta Uncategorized

Muffiny cytrynowe z lukrem I suszonym mango

 

Czasem nachodzi ochota na jakąś prostą przyjemność . Przyjemność, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu ale zaspokoi nasze pragnienie czegoś słodkiego . I tą przyjemnością są cytrynowe muffiny . One gapią się ze zdjęcia i mówią 

” Zjedz mnie ” . Do Was też jedzenie czasem gada ?

 

Składniki

12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu
  • 125 g roztopionego masła

Formę na muffiny wyłożyć  papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce umieścić  przesianą  mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.Ponownie wymieszać do połączenia składników

W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem i  roztopionym i ostudzonym masłem.

Mokre składniki wlać do suchych. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut

P1014571.JPG

P1014574.JPG

P1014581.JPG

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_cytrynowe/przepis.html