Ciasta

Mufinki z malinami i białą czekoladą

Orzeźwiające, kwaskowe maliny przyjemnie sie komponuja z biala czekoaldą. Szybkie w przygtowaniu, wilgotne i smaczne 
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
  • 500 gr świeżych malin
  • 50 gr białej czekolady drobno poszatkowanej nożem

Sposób wykonania / Instructions:

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Maliny wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Naszykować 12 papilotek. Kazda wypelnic w 1/3 ciastem. Wlozyc dwie maliny i odrobine bialej czekoaldy. Doplenic ciastem, zostawiajac 1 cm miejsca. Na wierzchu ulozyc dwie maliny i posypac czekoladą.
  • Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone udekorować według uznania. U mnie polane lukrem.

źródło inspiracji
https://natashaskitchen.com/blueberry-lemon-cake/