Śniadanie Uncategorized

Mus burakowy z kozim serem na kanapki.

 

Po raz kolejny próbuje odczarować śniadanie i udowodnić, ze wcale nie musi na talerzu być nudno. Tu nudą na pewno nie wieje. Pyszny mus burakowy z dodatkiem koziego sera idealnie pasuje do pełnoziarnistego pieczywa. 

⦁ 250 kremowego , miękkiego sera koziego
⦁ 900 mielonego twarogu
⦁ 300 g zblendowanych, pieczonych buraków
⦁ 14 listków żelatyny
⦁ sól
⦁ pieprz
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Międzyczasie w osobnym naczyniu zmiksować ser kozi z twarogiem i burakami. Doprawić solą i pieprzem.
Rozpuszczoną, letnią żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Całość przełożyć so słoika. Podawać z pieczywem.

U mnie dodatkowo na wierzchu sałatka z awokado.

P1013047.JPG

P1013061.JPG