Śniadanie Uncategorized

Mus z łososia z kozim serem

Odczarowujemy nudne śniadania. To śniadanie nie tylko nie jest nudne ale też efektownie wygląda. Plastry wędzonego łososia a w nich zamknięty mus z łososia połączony z serem kozim, szczypiorem i cytryną. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Mus z wędzonego łososia

  • 275 gr wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 220 gr kremowego koziego sera
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 obranego ogórka bez ziaren i skóry (pokrojonego w kostkę)
  • garść posiekanego cienkiego szczypioru
  • pieprz do smaku
  • Na sos
  • 200 ml kwaśniej (gęstej śmietany)
  • 2 limonki
  • świeża kolendra
  • odrobinę płynnego miodu
  • sól

Dodatkowo

  • 225 gr wędzonego łososia
  • ziarna granatu
  • feta

Sposób wykonania / Instructions:

Na mus z wędzonego łososia

  • W blenderze umieścić łososia, śmietanę oraz kozi ser. Zblendować. Dodać szczypior i 3/4 ogórka. Wymieszać.

Na sos

  • W misce wymieszać sok z limonki , śmietanę, sól i miód

Wykonanie

  • Małe foremki wyłożyć folią i na niej rozłożyć plastry wędzonego łososia. Wypełnić musem. Łososiem przykryć wierzch. Folie dobrze skręcić żeby powstała forma kuli. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Łososia podawać z sosem, kolendra, limonką, fetą i ziarnami granatu oraz resztą ogórka.

P1012859.JPG

P1012869.JPG