Śniadanie

Muffinki z pieczarkami

Muffinki z pieczarkami. Smaczna przekąska do pracy lub szkoły. Podsmażone na maśle pieczarki zamknięte w muffinkach z dodatkiem parmezanu i ziół prowansalskich

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różyczki z ugotowanego brokuła
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • serek philadelphia opcjonalnie
  • garść pokruszonych pistacji
  • 300 g pokrojonych w plasterki pieczarek usmażonych na maśle
  • świeża pietruszka do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

  • Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
  • Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. Umieścić łyżeczkę smażonych pieczarek. Dopełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami. Udekorować natką pietruszki