Drugie dania

Bułka z sosem grzybowym

Bułka z sosem grzybowym. Jakiś czas temu będąc na urlopie w Lake District ( Anglia ), w pewnej przytulnej restauracyjce podano mi pieczywo z sosem grzybowym . Proste danie ale sos był tak fantastyczny, że chciałam w domu powtórzyć to doznanie kulinarne. Mój sos na pewno się różnił od tego w restauracji, ale też wyszedł bardzo grzybowy, gęsty  i aromatyczny. Do zrobienia mojego sosu użyłam suszonych grzybów, pieczarek chesnut oraz wytrawnego wina białego oraz gęstej śmietanki.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • garść suszonych grzybów około 50 g namoczonych w wodzie
  • 250 gr brązowych pieczarek
  • 250 gr małych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 250 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
  • Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
  • Na koniec dodać śmietankę. Międzyczasie na maśle podsmażyć małe pieczarki. Sos z grzybów zblendować. Podawać z bułką i małymi pieczarkami.