Zupy

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa. Pyszna i pełna aromatu zupa. Dobrze przyprawiona. Wykończona kwaśną śmietaną. Podana ze smażonymi ziemniakami. Jedna z lepszych jakie ostatnio jadłam. I ten grzybowy zapach.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Zupa pieczarkowa

  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 korzen pietrzuszki pokrojony w plastry
  • 1/2 pora pokrojonego w plastry
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 700 g pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 400 g małych ziemniaków
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 250 ml kwaśniej śmietany
  • olej

Sposób wykonania / Instructions:

Zupa pieczarkowa

  • Wszystkie warzywa ( marchew, pietruszka, por, seler naciowy ) podsmażyć na oleju. Podsmazone warzywa zalać wodą ( ok 2-3 litrów) na osobnej patelni podsmażyc na złocisty kolor pieczarki. Dodac do wywaru. Wrzucic liscie laurowe i ziele. Doprawic solą i pieprzem. Gotować około 25-30 minut.
  • Międzyczasie ugotowac małe ziemniaki w łupinkach, pokroic w plastry i podsmażyc.
  • Gdy warzywa są miękkie do garnka dodac ziemniaki. Wymieszac i po 10 minutach wyłaczyć zupę. Udekorować kleksem kwaśnej śmietany.