Drugie dania Dania mięsne

Pieczarki faszerowane porem i fetą z polędwicą wieprzową

Pieczarki faszerowane porem i fetą z polędwicą wieprzową to pyszny pomysł na obiad. Polędwica zamarynowana w sosie sojowym i musztardzie. Do tego pieczarki nadziewane porem i fetą. Całość podana z kremowym sosem z porów z dodatkiem wina. Mnie bardzo zasmakowało połączenie duszonego pora z fetą . To połączenie chętnie wykorzystam jeszcze przy innej okazji. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na polędwicę

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pokruszone pistacje

Na sos porowy

  • 2 pory pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 250 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta majeranku

Na nadziewane pieczarki

  • 6 dużych pieczarek portobello
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g sera feta solonego
  • jasna część pora
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób wykonania / Instructions:

Na polędwicę

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić). Polędwicę przed podaniem obtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Na sos porowy

  • Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić pora. Przyprawić do smaku. Dolać wina. Dusić razem przez około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietankę. Całość zblendować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Na nadziewane pieczarki

  • Pieczarki oczyścić, wyciąć nóżki. Kapelusze podsmażyć z obu stron na łyżce oliwy.
  • Pora drobno pokroić, osolić, zeszklić na maśle. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ostudzić i dokładnie połączyć z serem feta.
  • Farszem wypełnić kapelusze grzybów. Każdą pieczarkę układać na aluminiowej folii spożywczej, podwinąć brzegi folii i ścisnąć lekko u góry, tworząc zgrabną paczuszkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 st. C i piec około 10 minut.