Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Musowy torcik kokosowo malinowy

 

Tortownica ok 24 cm

 

Składniki na spód

 

  • 4 kokosowe princessy
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 50 g białej czekolady

 

Princessy pokruszyć .Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane wsypać do miski , połączyć z pokruszonymi wafelkami .  Wymieszać całość z czekoladą .Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy Umieścić w lodówce do momentu schłodzenia.

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku.

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wylać do formy o średnicy 20 cm .Odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Mus kokosowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 70 g cukru pudru
  • 300 g jogurtu greckiego, schłodzonego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (16 g) lub 5 listków żelatyny

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder – ubić na sztywno. Dodać schłodzony jogurt grecki – ubić na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do masy dodać przestudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia. Na sam koniec do kremu dodać wiórki kokosowe

Dodatkowo

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Wiórki kokosowe podrumienić na suchej patelni, często mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Wykonanie:

Na schłodzony spód z kukurydzianą chrupką wyłożyć  mniej więcej połowę musu kokosowego. Umieścić w lodówce do stężenia (pozostały mus kokosowy przechowywać w tym czasie w lodówce). Kiedy mus kokosowy w tortownicy stężeje wyłożyć na niego malinową galaretkę, układając ją na środku formy. Na galaretkę wyłożyć resztę  musu kokosowego  z lodówki, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Boki i wierzch oprószyć podprażonymi wiórkami kokosowymi. Udekorować malinami

P9240334.JPG

P9240295.JPG

P9240355.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-kokosowo-malinowy