Drugie dania Dania rybne Dania z makaronem Uncategorized

Muszle z krewetkami w sosie śmietanowo serowym

Makarony to ja mogę pod każdą postacią . Uwielbiam jak parmezan i śmietanka otulają makaron nadając mu charakterystyczny , wyrazisty smak . Całość w towarzystwie warzyw i krewetek 

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)
  • 200 ml śmietany 30 %
  • makaron muszle
  • natka pietruszki
  • ¼ puszki zielonego groszku
  • kilka kwiatów mrożonego brokuła i kalafiora
  • sól, pieprz
  • 200 ml białego wina, półwytrawnego
  • 100 gram startego sera parmezan
  • 100 gram sera pleśniowego
  • ziarna granatu

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .

Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony.

Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Do krewetek dodać pokrojone suszone pomidory i ostrą papryczkę, podsmażyć chwilę i podlać wszystko winem. Smażyć aż do odparowania wina. Dorzucić groszek i brokuł z kalafiorem . Chwilę podusić

Na patelnię wlać śmietankę, podsmażyć, aż do zgęstnienia sosu. Natkę pietruszki umyć, pokroić i dorzucić do sosu. Dodać pieprz i sól do smaku.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Do sosu dodać makaron i starty parmezan. Wymieszać .

Podawać z serem pleśniowym i ziarnami granatu

P1013187.JPG