Makarony to ja mogę pod każdą postacią . Uwielbiam jak parmezan i śmietanka otulają makaron nadając mu charakterystyczny , wyrazisty smak . Całość w towarzystwie warzyw i krewetek
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)
- 200 ml śmietany 30 %
- makaron muszle
- natka pietruszki
- ¼ puszki zielonego groszku
- kilka kwiatów mrożonego brokuła i kalafiora
- sól, pieprz
- 200 ml białego wina, półwytrawnego
- 100 gram startego sera parmezan
- 100 gram sera pleśniowego
- ziarna granatu
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .
Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony.
Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Do krewetek dodać pokrojone suszone pomidory i ostrą papryczkę, podsmażyć chwilę i podlać wszystko winem. Smażyć aż do odparowania wina. Dorzucić groszek i brokuł z kalafiorem . Chwilę podusić
Na patelnię wlać śmietankę, podsmażyć, aż do zgęstnienia sosu. Natkę pietruszki umyć, pokroić i dorzucić do sosu. Dodać pieprz i sól do smaku.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Do sosu dodać makaron i starty parmezan. Wymieszać .
Podawać z serem pleśniowym i ziarnami granatu