Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem Uncategorized

Na nutę meksykańską

Składniki

  • Zioła prowansalskie
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • Mięso mielone 500 g
  • Cebula 1szt
  • Pomidorki koktajlowe 10 szt
  • Papryka 3 szt
  • Brukselki 100 g
  • Fasola szparagowa 150 gram
  • Małe pieczarki 15 szt
  • Mix fasoli w puszce 150 gram
  • Soczewica z puszki 200 gram
  • Makaron kolorowy rurki 500 g
  • Passata pomidorowa 400 ml
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryczki chilli do smaku
  • Oliwa zz oliwek
  • Sól morska jodowana gruboziarnista

Wykonanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie dodajemy do garnka pomidorki koktajlowe i posiekane papryczki chili.
Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy posiekany czosnek, mięso i mieszamy. Następnie dodajemy fasolę, passatę, dusimy ok.15 minut.
Miedzyczasie w osolonej wodzie gotujemy brukselki i fasolę szparagową przez około 15 min . Ugotowane i odcedzone warzywa dodajemy do duszonych warzyw z mięsem .Dodajemy puszkę soczewicy i dusimy jeszcze przez około 5 min
Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi oraz solą.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość.Dekorujemy swiezymi ziołami
Ja dodatkowo zgrilowałam paski papryki i pomidorki koktajlowe . Ugotowałam tez pęczek szparagów do dekoracji talerza .

Meksykanska uczta 5 (2).jpg

Meksykanska uczta 3 (2).jpg

Meksykanska uczta 2 (2).jpg

Meksykanska uczta 1 (2).jpg