Składniki
- Zioła prowansalskie
- Papryka słodka mielona
- Papryka ostra mielona
- Mięso mielone 500 g
- Cebula 1szt
- Pomidorki koktajlowe 10 szt
- Papryka 3 szt
- Brukselki 100 g
- Fasola szparagowa 150 gram
- Małe pieczarki 15 szt
- Mix fasoli w puszce 150 gram
- Soczewica z puszki 200 gram
- Makaron kolorowy rurki 500 g
- Passata pomidorowa 400 ml
- Czosnek 3 ząbki
- Papryczki chilli do smaku
- Oliwa zz oliwek
- Sól morska jodowana gruboziarnista
Wykonanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie dodajemy do garnka pomidorki koktajlowe i posiekane papryczki chili.
Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy posiekany czosnek, mięso i mieszamy. Następnie dodajemy fasolę, passatę, dusimy ok.15 minut.
Miedzyczasie w osolonej wodzie gotujemy brukselki i fasolę szparagową przez około 15 min . Ugotowane i odcedzone warzywa dodajemy do duszonych warzyw z mięsem .Dodajemy puszkę soczewicy i dusimy jeszcze przez około 5 min
Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi oraz solą.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość.Dekorujemy swiezymi ziołami
Ja dodatkowo zgrilowałam paski papryki i pomidorki koktajlowe . Ugotowałam tez pęczek szparagów do dekoracji talerza .