Drugie dania Dania rybne

Nadziewana pieczarka podawana na kremowym risotto z krewetkami

Nadziewana pieczarka podawana na kremowym risotto z krewetkami
Smaczny obiad na szybko ? Oczywiście, że można. Nadziewana pieczarka podawana na kremowym risotto z krewetkami jest tego świetnym przykładem. Najdłużej w tym wszystkim robi się risotto. Jego kremowa konsystencja i smak będą ucztą dla Waszych kubków smakowych. Takie risotto podane z pieczarką nadziewaną ciecierzycą, soczewicą z dodatkiem pasty tagine jest fajnym pomysłem na nietuzinkowy obiad.  

Na risotto 

⦁ 250 g większych krewetek
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ dwie łyżki masła
⦁ 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na głębszej patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Po podsmażeniu wyjąć na talerz.

⦁ 1 mała cebula
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1/2 szklanki ryżu arborio
⦁ 1/4 szklanki białego wina
⦁ przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
⦁ ok. 600 ml bulionu jarzynowego
⦁ 1/3 szklanki startego parmezanu
⦁ masło, oliwa

Do tego samego naczynia wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć,mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty.

Na pieczarki
⦁ 1/ 2 szklanki soczewicy z puszki
⦁ 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
⦁ 1 ząbek czosnku
⦁ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
⦁ przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
⦁ 1 łyżka pasty tagine
⦁ 6 dużych pieczarek (“na grilla”)
⦁ 6 pomidorów koktajlowych

Soczewicę i ciecierzycę odsączyć z wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, paste tagine oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe. Całość dusic na patelni przez okolo 10 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy i ciecierzyc do pieczarek. Piec przez ok. 20 minut.

Risotto podawać z nadziewaną pieczarką.