Naleśniki z serem. Naleśniki zawdzięczaja swoj kolor dodatkowi odrobiny soku z buraka. Nadziane słodkim twarozkiem i podane z truskawkami
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- odrobina soku z buraka
Na nadziene
- 450 g twarogu tłustego mielonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyzki budyniu waniliowego
- 1 żółtko
Sposób wykonania / Instructions:
Na naleśniki
- W miscie mieścić przesianą mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Dodać odrobine soku z buraka do uzyskania różowego koloru. Odstawić na 15 minut. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni
Na nadzienie
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze połączyć. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
- Podawać według uznania




