Śniadanie Drugie dania

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem. Naleśniki zawdzięczaja swoj kolor dodatkowi odrobiny soku z buraka. Nadziane słodkim twarozkiem i podane z truskawkami

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • odrobina soku z buraka

Na nadziene

  • 450 g twarogu tłustego mielonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyzki budyniu waniliowego
  • 1 żółtko

Sposób wykonania / Instructions:

Na naleśniki

  • W miscie mieścić przesianą mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Dodać odrobine soku z buraka do uzyskania różowego koloru. Odstawić na 15 minut. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
  • Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni

Na nadzienie

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze połączyć. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
  • Podawać według uznania